Zakaj je pomembna nega tačk?

Nega tačk naših štirinožcev je pomembna skozi vse letne čase. Skrb, da blazinice ostanejo elastične, nepoškodovane in zdrave, lahko močno vpliva na dobro počutje našega štirinožca. Poleg zdravega videza ima zaščita in nega blazinic tudi funkcionalen učinek. Razpokana in poškodovana koža je namreč vstopno mesto za mikrobe, ki lahko povzročijo vnetja v globljih plasteh. Razpoke in vnetja kože med blazinicami pa lahko vodijo tudi v večjo občutljivost na šapah ob stiku s podlago in tako gibanje za našega štirinožca postane neprijetno ali celo boleče.

Kaj pravzaprav so blazinice?

Blazinice na tačkah so mehke zaščitne podloge šap, po katerih žival hodi. Blazinice niso odlakane, prekriva pa jih gosta poroženela povrhnjica. V globini se nahaja debelo in zelo odporno podkožje, prepleteno s kolagenimi in elastičnimi vlakni ter maščobnim tkivom. Tako sestavljeno podkožje omogoča, da blazinice delujejo kakor nekakšna “gel podloga”, ki blaži stik šape s podlago, poroženela povrhnjica pa deluje kot čevelj, ki ščiti šapo ob stiku z grobo podlago.

Zaradi izločanja znoja med šapami je področje med blazinicami lahko dobro gojišče za bakterije. Seveda je znojenje naravni proces. Če je koža zdrava ter imunski sistem uravnovešen se bakterije na tem mestu ne razraščajo v patoloških razsežnostih. Ob porušenem ravnovesju v telesu zaradi različnih dejavnikov pa se lahko na šapah pojavijo glivična ali celo bakterijska vnetja. Ti dejavniki so na primer nepravilna prehrana, poškodbe kože med šapami in na blazinicah, stalna vlaga (zaradi okolja ali večjega izločanja žlez znojnic), alergeni idr. Znak vnetja na področju tačk je lahko lizanje in grizenje tačk, občutljivost tačk na grobi podlagi ter pordela koža in rožnato obarvana dlaka (če je bila prej bela). V hujših primerih se na tačkah lahko pojavijo gnojne bule in rane.

 

Kako ohranjamo zdravje tačk?

Ohranjanje ravnovesja je pomembno za zdravje kože, zato se je tudi pri živalih potrebno držati načela zdrave prehrane in jih hraniti živalski vrsti ter fiziološkim potrebam primerno. Koristno se je držati vodila, da v in na telo naših štirinožcev ne vnašamo nepotrebnih strupov. Skrbeti moramo, da so dlake in površina kože na šapah suhe, da so blazinice prožne ter da niso poškodovane. Pri dolgodlakih pasmah moramo dodatno paziti še, da dlake na šapah niso zlepljene ali predolge. Zlepljene dlake namreč preprečujejo zračenje in s tem sušenje kože med blazinicami.

Za utrjevanje blazinic in s tem prilagoditev na različne podlage je potrebno gibanje. Z gibanjem se blazinice učvrstijo, kremplji pa se primerno obrabljajo. Mačke, ki bivajo le v stanovanju imajo na voljo le eno vrsto podlage in ne potrebujejo tako učvrščenih blazinic. Jim bo pa dobro del praskalnik, za nego nohtov.

 

Nega tačk

Tačke lahko negujemo z mazilom. Dobro je, da ima mazilo sestavo, ki omogoča hitro in globoko vsrkanje v globino, a hkrati ohranja zaščito na površini. Tako se vzdržuje elastičnost blazinic ter preprečuje izsuševanje in nastanek razpok na povrhnjici. Zaradi potencialnih dobrih pogojev za razrast glivic med blazinicami je koristno, da mazilo vsebuje tudi naravne anti-mikrobne sestavine (zelišča, eterična olja). Pomemben del nege šap je seveda tudi higiena. Tačke naj bodo čiste in suhe, da ne ustvarjajo gojišča za mikrobe. Mazilo vedno nanašamo na čiste in suhe blazinice in kožo.

Koža je sposobna vsrkavati snovi, s katerimi pride v stik. Še posebej dobro se vpijajo različna masla in olja, zato se jih tudi uporablja pri izdelavi mazil. Vse, kar gre lahko v globino kože, je v bližjem stiku s krvnim obtokom in se tako eventualno lahko prenese tudi v kri. Zato moramo pri izbiri mazil paziti na sestavine. Mazila, ki jih uporabljamo za nego tačk naj bodo narejena iz naravnih sestavin. Najbolje je, da so sestavine iz snovi, ki se sicer uporabljajo tudi v prehrani ljudi. Tako bomo lahko brezskrbni, če si bo naš ljubljenček po nanosu lizal tačke. Sestavine naj vključujejo masla ali olja, ki omogočajo vpijanje in vlaženje podkožja. Pri negi kože se je bolje izogibati toksičnim snovem ter snovem, ki jih sicer nikoli ne bi zaužili (na primer naftni derivati). Mazila na alkoholni osnovi niso škodljiva, vendar pa alkohol običajno vpliva na izsuševanje kože.

Špela Suhač, dr. vet. med.