Skrb za tačke v poletnih dneh

Poletni dnevi

Vročina, žgoče sonce in sopara, ki kar puhti iz tal, so poletne neprijetnosti, ki delajo preglavice nam in našim ljubljenčkom. Zadrževanje v senci ali hladnem prostoru, dostop do sveže pitne vode in izogibanje sprehodom v najbolj vročih delih dneva so ukrepi, ki pomagajo premostiti najbolj vroči del v letu.

Nekaterim štirinožcem pa zelo ugaja tudi namakanje v vodi s čimer lahko popestrimo sprehode in dosežemo, da se kljub kratkim izletom lahko razgibajo. Poleti moramo biti pozorni tudi na blazinice naših ljubljenčkov, saj lahko vroča podlaga povzroči hude opekline. Veterinarka Špela Suhač, dr. med. vet. navaja 5 nasvetov kako skrbeti za tačke naših ljubljenčkov v vročih poletnih dneh.


5 NASVETOVshutterstock_143211553

1. SPREHODI V HLADNEJŠIH DELIH DNEVA

Ljubljenčka sprehajajmo kadar je hladno (zgodaj zjutraj in pozno zvečer). Ta nasvet je morda zelo logičen, pa ga kljub temu ljudje včasih ne jemljejo dovolj resno. Kadar je sonce najvišje in popoldne, ko se še spušča, se asfalt in beton segrejeta. Že pri 25°C lahko temperatura asfalta preseže 50°C. Pri tej temperaturi pa lahko že v 60-ih sekundah pride do poškodb kože.

2. ZADRŽEVANJE NA TRAVNATI PODLAGI

Med sprehodom se zadržujte na travnati podlagi ter v gozdu. Naravna podlaga se ne segreje tak kakor asfalt in beton.

3. 5-SEKUNDNO PRAVILO

Preverite primernost podlage tako da 5 sekund držite dlan na podlagi. Tako boste hitro dobili občutek, kako segreta je podlaga. Če je prevroče za vas, bo prevroče tudi za vašega štirinožca.

4. UTRDITE BLAZINICE VAŠEGA ŠTIRINOŽCA

Pri hladnejših temperaturah bodo daljši sprehodi po najrazličnejši podlagi, kakršen je pesek, trava, gozdna pot, pa tudi asfalt in beton lahko utrdili blazinice. Utrjene blazinice bodo tudi v toplejših dneh tako manj dovzetne za opekline.

5. NEGA BLAZINIC IN KOŽE NA ŠAPAH

Poskrbite za nego blazinic in kože na šapah. Tako boste preprečili poškodbe blazinic kakršne so razpoke, odrgnine in luščenje. Poškodovane blazinice so namreč še bolj dovzetne za opekline.

 

NOVO Super negovalno mazilo s hladilnim učinkom

Ekipa PalVital je v sodelovanju s strokovnjaki in skrbniki štirinožcev razvila NOVO Super negovalno mazilo s hladilnim učinkom, ki vlaži in ščiti tačke ter pomaga pri celjenju. Temelji na popolnoma naravnih sestavinah in je tako primerno tudi za zelo občutljive tačke.

 

Špela Suhač, dr. vet. med.