Pomladno prebujanje in vitamini

Letošnja zima je bila podobna zimi bolj zaradi tipično kratkih dni kakor zaradi snega in nizkih temperatur. Daljša obdobja teme so kar klicala k počitku in oteževala aktivnosti v naravi z našimi psi. Z bližanjem koledarske pomladi se občutno podaljšuje tudi dolžina dneva in dnevna svetloba kar vabi v naravo. Začenja se tudi pestro obdobje menjave dlake, različnih pasjih tekmovanj ter podivjanih hormonov zaradi gonitev. Da bo telo našega psa vsemu temu kos, mu moramo zagotoviti vsa potreba hranila, ki sodelujejo pri presnovi, aktivnostih in menjavi dlake. Glede na pestro količino vsega, kar mora telo predelati v tem času je smiselno, da obstoječo prehrano obogatimo z dopolnilno hrano za pse, ki je v tem obdobju najbolj aktualna.

Menjava zimske za letno dlako

Značilno je, da se s podaljševanjem dneva in višanjem zunanjih temperatur začnejo značilne letne menjave dlake. Izpadati začenja zimska podlanka (pri psih ki jo imajo), daljšo krovno dlako pa začenja nadomeščati krajša. Pogosto opažamo, da psom, ki živijo v stanovanju dlaka izpada skozi celo leto, vendar se količina, ki jo lahko izčešemo v času letne menjave občutno poveča. Poleg tega se čez čas opazno stanjša tudi kožuh. Menjava dlake je energijsko zahteven proces, ne le za nas skrbnike psov ampak tudi za psa. Tvorba ter povezovanje različnih aminokislin v keratin, ki je osnovna sestavina dlake zahteva hranila in energijo. Zato so za zdrav kožuh in dlako poleg kvalitetnih beljakovin pomembni tudi vitamini in minerali predvsem vitamini B, biotin in cink. Pomembni so tudi vitamini, ki delujejo kot antioksidanti (na primer vitamin C in E) ter vitamin A. Ko gre za zdravje kože in kožuha pa ne smemo pozabiti niti na koncentrirane omega 3 maščobne kisline. Koža je namreč sestavljena tudi iz lipidnega sloja (maščobnega) in dodajanje omega maščobnih kislin dobro vpliva na njegovo sestavo. Poleg tega imajo omega 3 maščobne kisline tudi protivnetno delovanje, zato so smiselen dodatek za pse s srbečo kožo.

Obdobje gonitev, brejosti in skrbi za mladiče

V zimsko-pomladnem času se pričnejo tudi značilne pojatve (gonitev) psičk, ki s svojimi hormoni in feromoni v obsedeno stanje spravljajo tudi samčke. To obdobje je lahko za nekatere psičke in samčke resnično stresno in izčrpajoče, saj so bolj nemirni. Poleg tega zaradi hormonskih sprememb v tem obdobju pospešeno deluje metabolizem. Dogaja pa se, da so psičke in samčki tudi manj ješči.

Tudi v takšnih primerih, ko se telo zoperstavlja povečanemu stresu in je presnova pospešena ne smemo pozabiti na dodaten vnos pomembnih vitaminov in mineralov, da bi se izognili izčrpavanju telesa. Za mater in mladiče so prav tako kakor pri ljudeh, pomembne tudi koncentrirane omega 3 maščobne kisline, predvsem pri razvoju možganov in oči, izboljšajo pa tudi kognitivne sposobnostih.

Pomladne aktivnosti

Zaradi daljših dni se podaljšujejo tudi aktivnosti v naravi, kar običajno blagodejno deluje na nas skrbnike in na naše pse. Med aktivnostjo prihaja do oksidativnega stresa, povečanih potreb po tvorbi energij, aktivirajo se določeni hormoni, pospeši se presnova. Vse to je za telo dobro (v primeru da se ne pretirava za aktivnostjo) in lahko pripomore, da bo pes ohranjal kondicijo, zdravje in dobro počutje. V mislih pa je potrebno imeti, da brez nič ni nič in da prav tako kakor ljudje tudi psi potrebujejo zdrava, kvalitetna hranila, ki sodelujejo v vseh zgoraj naštetih procesih. Brez njih zagotovo pride do izčrpavanja in večjih dovzetnosti za poškodbe in bolezni.

 

Pomen različnih vitaminov in mineralov:

ez4p1264prospekt_n
Makroelementi
, kot so kalcij, kalij, magnezij in fosfor so pomembni pri tvorbi kosti, delovanju mišic, živčevja, kislinsko-bazičnem ravnovesju itd. Kalcij, kalij, magnezij in fosfor se med seboj dopolnjujejo pri absorpciji, zato je pomembno da so v ustreznem razmerju. Pomembno pa je tudi, da mineralno-vitaminska mešanica ne vsebuje preveč kalcija in kalija, saj je v večjih količinah že prisoten v briketirani hrani. Največkrat je v briketirani hrani pomanjkljiv magnezij, ki pa je zelo pomemben mineral, saj sodeluje v več kot 300 encimskih procesih v telesu. Je torej precej vsestranski mineral in potreba po njem se pri aktivnosti še poveča.

Mikroelementi cink, selen, mangan, baker in železo so potrebni v res majhnih količinah, vendar pa njihovega pomena zato ne smemo zanemarjati. Prav tako so pomembni za delovanje najrazličnejših reakcij v telesu. Sodelujejo pri tvorbi energije, pri zaščiti pred oksidativnim stresom, transportu drugih snovi po telesu in še bi lahko naštevali.

Vitamini B imajo resnično širok spekter delovanja in so pomembni za zdravje dlake, za energijske procese, za tvorbo rdečih krvnič in delovanje živčevja. So v vodi topni in se tako hitreje izplavljajo iz telesa, zato jih je potrebno stalno vnašati v telo.

Za različne mehanizme so seveda pomembni tudi ostali vitamini. Delovanje telesa oziroma že samo ene telesne celice je tako kompleksen in tako dobro dovršen sistem, v katerega se vključujejo najrazličnejši elementi in molekule. Za dovršeno delovanje mora imeti celica na voljo vse kar potrebuje, sicer ne more delovati s polno paro. Za brezhibno zdravje, aktivnost in konece konec brezhibno in lesketajočo se dlako torej potrebujemo brezhibno delujoče celice. Te pa zase zahtevajo celoten spekter kvalitetnih hranil. Zato je hrano našega psa v času sezonske menjave dlake, gonitev in povečane aktivnosti smiselno popestriti z kvalitetnimi minerali, vitamini ter esencialnimi (omega 3) maščobnimi kislinami.

Špela Suhač, dr. vet. med.