PalVital FishOil in omega 3 maščobne kisline

PalVital Fishoil so kapsule, ki vsebujejo ribje olje, bogato z omega 3 (Ω 3) maščobnimi kislinami. Olje je koncentrirano in ima preverjeno količino EPK in DHK, ki skupaj znašata kar 500 mg. Dodali smo mu vitamin E, ki ščiti maščobne kisline pred oksidacijo v kapsuli in v telesu. Z vnašanjem Ω 3 maščobnih kislin je namreč potrebno povečati tudi vnos vitamina E.

PalVital Fishoil je koristna dopolnilna hrana za pse in mačke v različnih starostnih in fizioloških obdobjih (brejost, dojenje), saj sta EPK (eikozapentaenojska) in DHK (dokosaheksanoična) Ω 3 maščobni kislini pomembni za zdravje možganov, oči, kože in za uravnoteženo delovanje imunskega sistema. Koristita tudi starejšim (geriatričnim) živali, pri katerih se proizvodnja vnetnih faktorjev poveča in zato potrebujejo več snovi z nasprotnim delovanjem. Ω 3 maščobne kisline vplivajo na zaviranje vnetja, medtem ko ga Ω 6 maščobne kisline stimulirajo. Zato je tako pomembno paziti na vnos obeh skupin maščobnih kislin. Ker so Ω 6 maščobne kisline v velikih količinah že prisotne v hrani (meso, rastlinska olja), Ω 3 pa ne, je slednje potrebno dodajati z dopolnilno hrano.

Koristi Ω 3 maščobnih kislin v različnih obdobjih in stanjih živalishutterstock_447927370

Breje živali
EPK in DHK sta pomembni za razvoj oči in možganov rastočih mladičev.
Odraščajoče živali
Med sesanjem mladički Ω 3 maščobne kisline dobivajo z materin mlekom, kasneje pa jih je potrebno vnašati s hrano. V tem času se telo še vedno razvija in potrebuje pestro ponudbo hranil, tudi Ω 3 maščobnih kislin.
Odrasle živali
Maščobne kisline so sestavni del celičnih sten in sten celičnih organov (npr. mitohondrijev, odgovornih za celično dihanje in tvorbo energije) zato so pomembne za delovanje procesov dihanja in ostalih funkcij celic. Zaradi svojih učinkov na razvoj živčevja, zdravje oči in kože ter uravnavanje vnetnih faktorje jih je koristno vključiti tudi v prehrano odraslih zdravih živali.
Alergije
Ω 3 maščobne kisline uravnavajo vnetja v telesu, zato so pomembno dopolnilo pri alergijah. Predvsem pri težavah s kožo jih kot dopolnilo predpišejo tudi veterinarji. Raziskave namreč dokazujejo, da se z dodajanjem Ω 3 maščobnih kislin zmanjša srbečica, vendar je pomembno da zaradi procesa vgrajevanja maščobnih kislin v celične stene z dodajanjem vztrajamo dolgo časovno obdobje.

Ostala vnetja
Ker zavirajo tvorbo vnetnih faktorjev (prostaglandinov) so lahko koristno dopolnilo pri različnih avtoimunih obolenjih, vnetju debelega črevesa (kolitisu) ter z imunskim sistemom povezanih artritisih itd.
Staranje
S staranjem se dokazano poveča količina vnetnih faktorjev, zato je tudi pri starejših živalih koristno dodajati Ω 3 maščobne kisline. Koristijo pa tudi pri delovanju možganov.

 

Zakaj je dobro, da je ribje olje shranjeno v kapsulah

Ω maščobne kisline so slabo obstojne in zato je naravno ribje olje po odpiranju hitro pokvarljivo, saj pride v stik s svetlobo in zrakom. Olje, shranjeno v kapsulah, je zaščiteno pred zrakom, temna embalaža pa ga ščiti pred svetlobo. Tako olja za obstojnost ni potrebno hraniti v hladilniku in se bati, da bi maščoba z vsakim odpiranjem oksidirala. Olje v kapsulah je enostavno za odmerjanje saj jih preprosto dodamo v obrok, nekatere živali pa jih z veseljem vzamejo tudi kot priboljšek. Vsebina kapsul je koncentrirana, zato za vnos zadostnih količin Ω 3 maščobnih kislin ni potrebno dodajati večjih količin olja. Preverjena vsebnosti EPK in DHK vam omogoča, da vedno veste koliko teh koristnih maščobnih kislin sta vaš kuža ali muca zaužila z vsako kapsulo.

 

Špela Suhač, dr. vet. med.