Kako pomagamu psu, da se sprosti?

Kako lahko sprostimo svojega psa

DMV Špela Suhač;

Psi so si med seboj konstitucijsko zelo različni. S tem ne mislim le po izgledu in po tem, kako je njihovo telo grajeno, ampak mislim tudi na psiho-fizično konstitucijo. Razlike lahko opazimo med posameznimi pasmami, pa tudi med pripadniki iste pasme in celo istega legla. Nekateri psi so po naravi bolj nervozni, se težje umirijo, potrebujejo več gibanja. Nekateri so bolj zadržani, raje se gibljejo počasi in hitro zaključijo z igro ali pa se igrajo le z lastnikom oziroma z določenimi psi. Nekateri zlahka pristopijo k vsakemu psu ali k človeku, drugi se družbe raje izognejo. Nekateri pse doma zmoti vsak šum, drugi komajda dvignejo glavo šele ko nekaj res zelo glasno poči.

Odziv psa na zunanje dražljaje (pokanje, drugi psi, sesalec, sprememba okolja itd.) je deloma odvisen od naravnih zasnov psa veliko pa tudi od okolja, v katerem se je pes skotil, začel raziskovati in odraščal. Odvisno je tudi od tega, kakšne so bile okoliščine v katerih se je pes prvič srečal z nekim močnim dražljajem (npr. glasnim pokom) in v kakšnem stanju je bil takrat lastnik oziroma oseba, ki je v tistem trenutku spremljala psa. Glede na raziskave so psi namreč precej dobro sposobni zaznati naše psihično stanje – zaznajo naš strah ali naše notranje ravnovesje.

V prednovoletnem in novoletnem obdobju so najbolj pereč problem lastnikov seveda različni poki, ki nekatere pse spravljajo v velik stres, povzročajo nelagodje ali celo paniko. Tak stres je najlažje opaziti, saj pes zelo očitno spremeni vedenje ko začne zunaj pokati ali grmeti. Nekateri prihajajočo »nevarnost« zaznajo že ob bliskanju. Vendar pa so psi lahko občutljivi tudi na druge dražljaje, ki jim morda ne povzročijo tako izrazitega nelagodja kot pokanje, vendar pa vseeno izzovejo stres, ki dolgoročno ni najbolj zdrav za telesno ravnovesje. Tako psi lahko nelagodje doživljajo v mestu, v stiku z drugimi psi, v avtu, kadar jih obdaja več ljudi, ob prihodu v novo okolje, novo stanovanje, kadar morajo ostati sami ali kadar se jih dotikajo neznanci.

S čim si lahko pomagamo pri umirjanju psa?

Tehnik je veliko in razlikujejo se tudi glede na karakter psa in na vzroke ki so pripeljali do anksioznosti oziroma nelagodja in strahu ob določenih situacijah. Primer strahu pri vožnji z avtom – pes iz zavetišča se morda avta boji, ker so ga z avtom peljali nekam in ga zavrgli. Ali pa ker ga je lastnik z avtom peljal v zavetišče. Morda pes avto povezuje z obiskom veterinarja ali pa mu je med vožnjo resnično slabo. Reakcija bo morda podobna a vzrok je popolnoma različen in tako bo tudi pristop k odpravljanju težave različen. Razmislite torej o vzroku za težavo, kdaj se je strah prvič pojavil in ali so bili z njim povezani še kakšni dogodki, ter kako ste v tistem trenutku reagirali sami. Morda se tukaj skriva ključ do rešitve.

Aktivnost in nagon

Reaktivnost na nek dražljaj je tesno povezana tudi z notranjo stabilnostjo psa oziroma z njegovim notranjim ravnovesjem. Pes ima določene potrebe in nagone, ki jih mora izživeti vsaj do neke mere. Stalno omejevanje v vseh pogledih ali pa po drugi strani pretirana stimulacija lahko povzročita neko notranjo napetost v psu. Notranja napetost pa pomeni večjo odzivnost na neprijetne dražljaje. Zato moramo psu omogočiti dovolj gibanja in tudi način gibanja skozi katerega se resnično lahko izživi. Nekateri potrebujejo več vohljanja, drugi potrebujejo tek ali določen način igre. Pogosto psi potrebujejo tudi miselno aktivnost (npr. prinašanje, iskanje, agility itd.), ki jih še bolj izpopolni kakor samo tek ali hoja. Pes nam precej dobro zna pokazati v čem resnično uživa. Ni pa seveda dobro če v teh stvareh pretiravamo .  Tako lahko tehtnico prevesimo preveč na drugo stran in ravnovesje je zopet porušeno. Nekateri psi so izrazito obsedeni z določeno aktivnostjo. V takšnih primerih jih moramo znati umakniti iz igre v mirno okolje, v katerem se počutijo varne in v katerem se lahko sprostijo. Pse ki se še posebej odzivajo na vsak dražljaj moramo dobesedno naučiti umirjanja in sproščanja.

Prehrana

Pri svojih psih sem opazila, da kljub temu da so dobili dovolj aktivnosti ter igre včasih po obroku kar niso našli miru. Opazila sem, da so po določeni hrani bolj pomirjeni in zadovoljni, po določeni pa jim nekaj manjka in zato delujejo napeti ali nemirni, zato je izbira hrane lahko ravno tako pomembna za ohranjanje neke notranje stabilnosti in preprečevanja notranje napetosti psa. Nekatera hrana jih morda ne nasiti dovolj, se prehitro prebavi, vsebuje premalo ali preveč določenih hranil ali jim morda enostavno povzroča občutek nelagodja. Nekateri psi potrebujejo več žvečenja in glodanja, s pomočjo katerega bodo sprostili stres.

Masažni dotiki

Nežen, počasen dotik je lahko odlično pomagalo pri sproščanju psa, zato vam bom predstavila nekaj tehnik s katerimi si lahko pomagate, kadar je vaš pes doživel stres. S tovrstno masažo si lahko pomagate tudi pri umirjanju in sproščanju bolj hiperaktivnega psa, pri navajanju mladiča na dotike ali za sporščanje napetosti pri starejšem psu. Pomembno je, da psa na masažo navajate v mirnem in varnem okolju in da začnete počasi ter se prilagajate psu. Ne smete ga prisiliti v masažo ampak mu jo morate zgolj ponuditi in mu jo prikazati kot nekaj prijetnega. Če ne mara dotikanja po določenih predelih, se na začetku osredotočajte na mesta, ki so psu prijetna in le občasno skušajte preiti tudi na manj prijetna mesta.

Kadar pomirjujoče dotike želimo uporabiti pri psu, ki je v stresu mora biti pes teh enakih dotikov najprej navajen v mirnem in sproščenem okolju. Še posebej kadar v stresu ne išče bližine in božanja ampak se raje umakne.

Za umirjanje in vzpostavitev stika s psom lahko uporabite enostavno gladenje od zgornjega dela vratu navzdol ob hrbtenici. Z dlanjo vlečete vse do medenice in zavijete po zunanji strani stegna navzdol do skočnega sklepa. Ta gib večkrat ponavljajte na obeh polovicah trupa. Najprej nekajkrat na eni strani, nato na drugi strani. Pri tem lahko iz res blagega božajočega drsenja pritisk nekoliko povečate, ravno toliko da čutite odpor. Na ta način boste vzpostavili stik, sproščali napetosti ter čutno povezali prednji in zadnji del telesa psa. Pomembno je, da so gibi umirjeni, počasni in da ste umirjeni tudi sami, ter da ste z mislimi pri masaži in pri tem kaj čutite pod rokami.

Gnetenje po vratu

Področje zatilja je pogosto mesto, kjer se koncentrirajo napetosti povezane s stresom, ki se prenašajo tudi na cel vrat. Ta masaža je običajno psom zelo prijetna in jo z veseljem sprejmejo. S prsti nežno pregnetite cel vrat, nato pa se nekaj časa zadržujte na mestu tik za lobanjo. Gnetenje naj bo nežno, počasno, sproščujoče. Pritisk naj bo sprva zelo blag. Nežno s prsti pregnetite vrat od zatilja (tik za lobanjo) navzdol vse do plečnega dela (kjer vrat prehaja v trup). Najprej dobro pregnetite celotno linijo nato pa nekaj časa ostanite v predelu zatilja, saj se tam nabira veliko napetosti.

Akupresurni točki za stres

Eno najdete pod pazduho. Nežno jo lahko msirate tako, da z dlanjo drsite od prednjega dela prsi v smeri rasti dlake nazaj in pri tem rob dlani rahlo pritisnete v podpazdušno področje. Ta gib večkrat ponovite. Bodite nežni, saj je tam občutljiv živčni pletež. To gladenje lahko izvajate tudi ko kuža stoji – z roko greste med noge in vlečete nazaj.

Kot veterinarka in energijska osteopatinja sem v vsakodnevnem stiku s psi. Moja terapija temelji na dotiku, zato moram z vsakim psom vzpostaviti vsaj tolikšno mero zaupanja, da mi bo pustil ne samo, da se ga dotaknem ampak da s terapijo tudi posegam »v njegovo telo«. Večje kot je to zaupanje, bolj se pes lahko sprosti in jaz lahko s terapijo posegam v globlje plasti tkiva in lažje sproščam tudi tiste fizične blokade, ki so povezane s psihičnimi pretresi (na primer brazgotine ali napete mišice povezane z napadom drugega psa).  Ker me psi različno sprejmejo, lahko pri nekaterih zelo hitro začnem z iskanjem bolečih točk in pregledom gibljivosti, ter sproščanjem obolelih mest, pri drugih pa moram najprej vzpostaviti zaupanje in jih pomiriti.

Pri tem uporabljam tudi naslednje tehnike, ki se mi zdijo zelo uporabne za sprostitev in umiritev psa in vam lahko koristijo v situacijah, ki so za psa neprijetne – na primer pokanje, petarde,novo okolje itd.