Kako lahko psu pomagamo pri stresu, povezanem s prazničnim pokanjem?

Piše DVM Špela Suhač

V prednovoletnem in novoletnem obdobju so najbolj pereč problem večine lastnikov psov pokanje petard in ognjemeti, ki veliko število psov spravljajo v velik stres, jim povzročajo nelagodje, nekaterim pa celo paniko.

Psi so si med seboj konstitucijsko zelo različni, ne le po videzu, temveč tudi psiho-fizično. Razlike lahko opazimo med posameznimi pasmami, pa tudi med pripadniki iste pasme in celo istega legla. Nekateri psi so po naravi bolj nervozni, se težje umirijo, potrebujejo več gibanja. Nekateri so bolj zadržani, raje se gibljejo počasi in hitro zaključijo z igro ali pa se igrajo le z lastnikom oziroma z določenimi psi. Nekateri zlahka pristopijo k vsakemu psu ali k človeku, drugi se družbi raje izognejo. Nekatere pse doma zmoti vsak šum, drugi komajda dvignejo glavo, šele ko nekaj res zelo glasno poči.

Odziv psa na zunanje dražljaje (pokanje, drugi psi, sesalec, sprememba okolja, itd.) je deloma odvisen od naravnih zasnov psa, veliko pa tudi od okolja, v katerem se je pes skotil, začel raziskovati in odraščal. Odvisen je tudi od tega kakšne so bile okoliščine v katerih se je pes prvič srečal z nekim močnim dražljajem (npr. glasnim pokom) in v kakšnem stanju je bil takrat lastnik oziroma oseba, ki je v tistem trenutku spremljala psa. Glede na raziskave so psi namreč precej dobro sposobni zaznati naše psihično stanje – zaznajo na primer naš strah ali naše notranje ravnovesje.

Naši odzivi in ravnanja so zato nadvse pomembni, saj vplivajo na to kako se bo na dražljaj (kot je na primer pok petarde) odzval pes.

S čim si lahko pomagamo pri umirjanju psa?

Tehnik je veliko in se razlikujejo tudi glede na karakter psa in na vzroke ki so pripeljali do plašnosti oziroma nelagodja in strahu ob določenih situacijah. Pomembno je, da torej razmislite o vzroku za težavo in o tem kdaj se je strah prvič pojavil ter ali so bili z njim povezani še kakšni dogodki. Morda se v tem skriva ključ do rešitve.

Aktivnost in nagon

Reaktivnost na nek dražljaj je tesno povezana tudi z notranjo stabilnostjo psa oziroma z njegovim notranjim ravnovesjem. Pes ima določene potrebe in nagone, ki jih mora izživeti vsaj do neke mere. Stalno omejevanje v vseh pogledih ali pa po drugi strani pretirana stimulacija lahko povzročita notranjo napetost v psu. Notranja napetost pa pomeni večjo odzivnost na neprijetne dražljaje. Zato moramo psu omogočiti dovolj gibanja in tudi način gibanja skozi katerega se resnično lahko izživi.

Nekateri potrebujejo več vohljanja, drugi potrebujejo tek ali določen način igre. Pogosto psi potrebujejo tudi miselno aktivnost (npr.  prinašanje, iskanje, agility itd.), ki jih še bolj stimulira kakor samo tek ali hoja. Pes zna precej dobro pokazati v čem resnično uživa in priporočljivo je, da mu to redno zagotavljamo.

Seveda pa lahko s prijetnimi stvarmi tudi pretiravamo in psa preutrudimo oziroma »preforsiramo«.  Tako lahko tehtnico prevesimo preveč na drugo stran in ravnovesje bo zopet porušeno. Nekateri psi so izrazito obsedeni z določeno aktivnostjo. V takšnih primerih jih moramo znati umakniti iz igre v mirno okolje, v katerem se počutijo varne in v katerem se lahko sprostijo. Pse, ki so še posebej reaktivni na vsak dražljaj moramo dobesedno naučiti umirjanja in sproščanja.

Prehrana

Pri svojih psih sem opazila, da (kljub temu da so dobili dovolj aktivnosti ter igre) včasih po obroku kar niso našli miru. Opazila sem, da so po določeni hrani bolj pomirjeni in zadovoljni, po kakšni pa jim nekaj manjka in zato delujejo napeti ali nemirni. Določena hrana jih morda ne nasiti dovolj, se prehitro prebavi, vsebuje premalo ali preveč posameznih hranil ali jim morda enostavno povzroča občutek nelagodja. Nekateri psi potrebujejo več žvečenja in glodanja, s pomočjo katerega bodo sprostili stres.

Hrana je torej pomemben faktor za ohranjanje nekega notranjega miru in ravnovesja psa.

Masažni dotiki

Nežen, počasen dotik je lahko odlično pomagalo pri sproščanju, zato je dobro poznati nekaj tehnik s katerimi si lahko pomagate pri umirjanju psa. S spodaj opisanimi tehnikami si lahko pomagate pri umirjanju in sproščanju hiperaktivnega psa, plašnega psa, psa dovzetnega za stres, pri navajanju mladega psa na dotike ali zgolj za sproščanje napetosti pri starejšem psu.

Pomembno je, da psa na masažo navajate v mirnem in varnem okolju in da začnete počasi ter se prilagajate psu. Ne smete ga prisiliti v masažo ampak mu jo morate zgolj ponuditi in mu jo prikazati kot nekaj prijetnega. Če ne mara dotikanja po določenih predelih, se na začetku osredotočajte na mesta, ki so psu prijetna in le občasno skušajte preiti tudi na manj prijetna mesta.

Kadar želimo pomirjujoče dotike uporabiti pri psu, ki je pod stresom, mora biti pes teh dotikov najprej navajen v mirnem in sproščenem okolju. Še posebej če takrat, ko je v stresu, ne išče bližine in božanja ampak se raje umakne.

Masažo kot oblike sproščanja napetosti torej psu predstavimo že preden nastopi potreba po miritvi.

Gladenje po telesu

Za umirjanje in vzpostavitev stika s psom lahko uporabite enostavno gladenje z dlanjo od zgornjega dela vratu, navzdol ob hrbtenici, vse do medenice ter proti korenu repa in zavijete po zunanji strani stegna navzdol do skočnega sklepa. Ta gib večkrat ponavljajte na obeh polovicah trupa. Najprej nekajkrat na eni strani, nato na drugi strani. Pri tem lahko iz res blagega božajočega drsenja pritisk nekoliko povečate, ravno toliko da čutite pritisk oziroma da začutite mišice pod kožo. Na ta način boste vzpostavili stik, sproščali napetosti ter čutno povezali prednji in zadnji del telesa psa. Pomembno je, da so gibi umirjeni, počasni in da ste umirjeni tudi sami, ter da ste z mislimi pri masaži in pri psu.

Gladenje lahko uporabljate tudi na drugih delih telesa. Na primer: po notranji strani stegna navzgor, po trebuhu, po prsih ali po prsih (od zadnjega dela prsi naprej in navzgor do spodnjega roba vratu).

Gnetenje po vratu

Področje zatilja je pogosto mesto, kjer se koncentrirajo napetosti povezane s stresom, ki se prenašajo tudi na cel vrat. Opažam, da je ta masaža večini psov zelo prijetna in je odličen pripomoček za sproščanje.

S prsti nežno pregnetite cel vrat, od zatilja (tik za lobanjo) navzdol vse do plečnega dela (kjer vrat prehaja v trup). Nato se nekaj časa zadržujte na mestu tik za lobanjo (zgornji del vratu). Gnetenje naj bo sprva nežno, počasno, sproščujoče. Kasneje lahko pritisk gnetenja nekoliko povečate. Psi med tovrstno masažo ob sproščanju običajno začnejo spuščati glavo in/ali se uležejo na bok.

Masaža uhljev

S palcem in kazalcem primete rob uhlja ob korenu (del, ki se stika z glavo). Nato gnetete rob uhlja in se pri tem pomikate proti konici. Tako pregnetete oba robova uhlja. Lahko pa enak postopek izvedete brez gnetenje. V tem primeru le primete koren uhlja s palcem in kazalcem in nežno drsite proti konici uhlja.

Prehranska dopolnila

Pri lažjem spopadanju s stresom in strahom pridejo prav tudi naravna prehranska dopolnila. Pomembno je, da vsebujejo preverjene sestavine in učinkovito kombinacijo različnih vitaminov in zelišč. Zelo koristen v obdobju pokov, petard in drugih stresnih situacij je tudi l-tirozin, aminokislina, ki se je v raziskavah izkazala kot ena najbolj učinkovitih naravnih sredstev za zmanjševanje stresa.

Eno izmed takih dopolnil so kapsule PalVital RELAX, ki vsebujejo ravno kombinacijo vseh naštetih sestavin – zelišč, vitaminov in l-tirozina ter so tako idealna dopolnilna hrana v prihajajočem božično-novoletnem obdobju.

Kapsule PalVital RELAX proti stresu vsebujejo vitamin B1 in B2, ekstrakt melise, kamilice, baldrijana in pasijonke, holin in L tirozin.

Melisa, kamilica, baldrijan in pasijonka se že desetletja uspešno uporabljajo za pomirjanje tako pri ljudeh kot živalih, brez stranskih učinkov, ki jih povzročajo kemična pomirjevala, kakršni so barbiturati. To je najbolj varen in naraven način, da pomagate svojemu psu najti ravnovesje.

Kapsule je priporočljivo psu začeti dajati že pred najbolj stresnim obdobjem, saj lahko traja nekaj dni, preden pes občuti blagodejne učinke zelišč. Ker je njihova sestava 100 % naravna, nimajo škodljivih primesi in neželenih stranskih učinkov. Priporočena dnevna količina je 1 kapsula, skupaj z obrokom, v času najbolj intenzivnega stresa lahko dajemo tudi dve kapsuli. Ker so sestavine naravne in zeliščnega izvora, predoziranje ni možno.

Kapsulo lahko odpremo in potresemo po hrani (primerno za pse, ki imajo težave z zaužitjem tablet), ali pa jo psu damo celo.

SAMO V DECEMBRU:

Kapsule PalVital RELAX za naravno pomirjanje v stresnem obdobju 20 % ceneje!

Poskrbite za mirne praznike za celo družino!

Kapsule lahko naročite TUKAJ >>>