PetVital
Nad 30 € poštnina brezplačna.

PalVital MULTIVITAMIN

17,70 

0 out of 5

PalVital MULTIVITAMIN ima kakovostno in raznoliko sestavo. Kadar naši ljubljenčki s prehrano ne dobijo dovolj vitaminov in mineralov, ali pa imajo po njih povečane potrebe (zaradi stresa, bolezni, okrevanja po operacijah, gonitve, itd.), je nujno dodajanje vitaminov in mineralov za dolgo, kakovostno in vitalno življenje.

Šifra: PET-201519. Kategorija: .

Opis

Tako kot ljudje, tudi živali za ohranjanje zdravja potrebujejo vitamine in minerale. V kolikor jih s hrano ne zaužijejo dovolj, trpijo pomanjkanje energije in vitalnosti, slabše okrevajo po boleznih in poškodbah. Da bi našim živalim omogočili dolgo zdravo in kakovostno življenje, jim to zagotovimo z dodajanjem potrebnih vitaminov in mineralov.

Hrana, ki jo jedo naše živali, je pogosto premalo raznovrstna. Briketom in konzervam so običajno dodani le nekateri vitamini in posamezni minerali. Nikakor pa to niso popolne mineralno-vitaminske mešanice. Tudi doma pripravljeni obroki so večinoma pomanjkljivi in ne vsebujejo vseh potrebnih hranil. Ker si štirinožec ne more sam poiskati hrane, ki bi mu omogočila večjo vitaminsko-mineralno pestrost lahko pride do izčrpavanja telesa. Telo ne zmore več delovati na visokih obratih ter se ni več sposobno obnavljati in okrevati.

Tudi živali naj dobijo le najkvalitetnejše vitamine in minerale – MULTIVITAMIN ima kakovostno in pestro sestavo:

Dopolnjuje neuravnoteženo in premalo raznovrstno prehrano. Vitamini in minerali so pomembni pri okrevanju v času bolezni in pri celjenju ran.

Vitamini in minerali so pomembni pri ohranjanju zdravja naših živali. V običajnih prehranskih dodatkih namenjenim živalim ne zasledimo vseh mikro in makro mineralov ter vitaminov.

Dodajanje je priporočljivo, kadar pride do povečanih potreb; ob boleznih, poškodbah, stresnih situacijah, v obdobju pojanja (gonitve), slabe kvalitete dlake. Dodajanje vitaminov in mineralov je nujno, kadar so potrebe po teh snoveh povečane in kadar jih naš štirinožec s hrano ne zaužije dovolj.

SESTAVA

VITAMINI

Vitamin A, D in E

Vitamini B (B1, B2, B3, B6, B12)

Vitamin C

Vitamin K1

Folna kislina

Biotin

 

MAKROELEMENTI

Kalcij

Kalij

Fosfor

Magnezij

MIKROELEMENTI

Cink

Selen

Železo

Baker

Mangan

Molibden

TEŽA HIŠNE ŽIVALI              DNEVNI VNOS

do 10 kg                                1 kapsula vsak drugi dan

11 do 30 kg                           1 kapsula na dan

Nad 30 kg                             2 kapsuli na dan

Kapsulo ponudimo skupaj z obrokom. Lahko jo damo celo ali pa jo odpremo in potresemo po hrani.

Že naši daljni predniki so opazili, da njihove živali niso zdrave, če niso zaužile določene vrste hrane, tudi če so zaužile dovolj kalorično hrano. Danes vemo, da so omenjene pomembne snovi različni vitamini, ki se nahajajo v sadju, zelenjavi ter živalskih tkivih.

Vitamini so esencialni za večino presnovnih reakcij in se jih zato imenuje tudi presnovni kofaktorji. So esencialna hranila, ki pa jih telo ne vgrajuje v svoje strukture, skladišči ali porabi za energijo. Tako so potrebe po vitaminih vrednotene predvsem po tem, kako dobro lahko preprečijo simptome pomanjkanja. Njihova potreba se lahko beleži tudi v obliki preprečevanja bolezni ali izboljšanja rasti ter reprodukcije. Vsak vitamin ima drugačno vlogo, zato ni splošnega pravila za potrebe po vitaminih, razen spremenjene zmogljivosti živali, splošnega zdravja ter v hudih primerih bolezni in smrti.

Vloga vitaminov v telesu

Vitamini pomagajo encimom pri pretvorbi hranil v komponente, ki jih potrebuje telo ali pa pomagajo pri razgradnji hranil za energijo. Vitamini so antioksidanti, regulatorji, imajo vlogo pri vsrkavanju in transportu hranil ter strukturno vlogo v membranah. Zaradi osrednje vloge kot kofaktorji v presnovnih reakcijah so pomanjkanja opazna kot  zmanjšana zmogljivost (npr. slabši prirast, nezmožnost za reprodukcijo), generalizirana shujšanost, lezije na koži, izguba dlake ter specifična bolezenska stanja povezan z določeno funkcijo pomanjkljivega vitamina.

Subklinično pomanjkanje vitaminov

Živali lahko preživijo celotno pričakovano življenjsko dobo z mejnim pomanjkanjem nekaterih vitaminov. Vprašanje pa je, kakšna je kvaliteta življenja in kakšne bolezni se posledično razvijejo. Blago pomanjkanje vitaminov se lahko pojavi kadar je vnos le teh majhen. Pri ljudeh, na primer hrana odraslih, pogosto ne vsebuje dovolj vitaminov. Tako je težko pričakovati, da bo dovolj teh pomembnih hranil vsebovala tudi doma pripravljena hrana za živali. Problematična je tudi industrijsko pripravljena hrana, ki ne vsebuje pestrega izbora zdravih sestavin, dodani pa so ji le določeni vitamini in minerali.

Pri mejnem vnosu vitaminov lahko sčasoma  pride do blagega pomanjkanja. Do pomanjkanja lahko pride tudi zaradi dlje časa trajajočih gastrointestinalnih težavah. Majhna pomanjkanja vodijo v subklinične znake, kar pomeni, da ni pravih bolezenskih simptomov, pojavljajo pa se lahko nespecifični simptomi, kot so utrujenost, slabša odpornost, težave z reprodukcijo, slabša rast. Vedno več je tudi raziskav, ki potrjujejo učinek vitaminov na zaviranje nastanka in delitve rakastih celic.

Vrste vitaminov

Vitamini, topni v maščobi (A, D, E, K)

Lahko so skladiščeni v telesu, običajno v jetrih. Vitamina A in D sta zaradi možnosti skladiščenja lahko v visokih dozah tudi toksična. Imajo tudi zelo specifično vlogo v telesu, zato pomanjkanje prizadene več organskih sistemov.

Vitamin A

Pripomore k zdravemu vidu.

Vpliva na reprodukcijo (ovariji).

Vpliva na kvaliteto dlake in kožo, ter splošno vpliva na celične membrane.

Vitamin D

Presnova kalcija, lahko pomaga pri slabi preskrbi s Ca in P, ne more pa jih nadomestiti.

Potreben je v prebavnih celicah, celicah kostnega tkiva ter ledvičnih tubulih.

Vitamin E

Deluje kot znotrajcelični antioksidant, pomemben tudi za zdravje mišic.

Vitamin K

Ščiti pred krvavitvami (sodeluje v sintezi protrombina)

Delivery and Returns Content description.
Top