5 razlogov za dodajanje ribjega olja PalVital FishOil

Prispevek pripravila  DMV, Špela Suhač

Ribje olje je zdravo za kožo, dlako, imunski sistem, sklepe, vid in možgane. Je bogat vir omega 3 maščobnih kislin in ima nižjo vsebnost omega 6 maščobnih kislin. Psom in mačkam večinoma zelo odgovarja in ga radi zaužijejo.

Maščobe predstavljajo pomemben vir kalorij, so osnova za izgradnjo nekaterih hormonov ter izboljšajo okusnost hrane. Zato so maščobe že v osnovi pomemben del prehrane psov in mačk. Nekatere maščobe doprinesejo predvsem k okusnosti in hranilni vrednosti obroka, druge oblike maščob pa imajo  tudi visoko funkcionalno vrednost v povezavi z delovanjem in zgradbo celic.

Takšne so omega 3 maščobne kisline ter omega 6 maščobne kisline. Te vrste maščob telo ne potrebuje v velikih količinah, vendar pa moramo zagotavljati njihov reden vnos. Ravno zato se jih dodaja tudi v obliki dopolnilne hrane – kjer z majhnimi količinami vnašamo preverjene vrednosti. Omega 6 maščobne kisline so telesu koristne, vendar morajo biti v ravnovesju z omega 3 maščobnimi kislinami. Ker pa se tehtnica prepogosto preveč preveša v korist omega 6 maščobnim kislinam, se pri dopolnilni hrani osredotočamo predvsem na omega 3 maščobne kisline.

Ribe vsebujejo 2 pomembni obliki omega 3 maščobnih kislin. To sta EPK (eikozapentaenojska kislina) in DHK (dokosaheksaenojska kislina). »Zdrava« rastlinska olja pa vsebujejo predvsem omega 3 maščobe v obliki ALK (alfa linolenska kislina). Slednjo živali v zelo majhnih količinah pretvorijo v pomembno EPK omega 3 maščobo. Zato je za zagotavljanje povečanih potreb bolje izbrati ribje olje, ki že samo po sebi vsebuje EPK in DHK maščobi.

Zakaj tako poudarjamo  omega 3 maščobne kisline?

Telo je sestavljeno iz velikega števila celic. Celice obdaja posebna membrana, ki jim omogoča zaščito, hkrati pa dovoljuje prehajanje potrebnih hranil in izločanje strupov. Celična stena je sestavljena iz posebnih molekul, ki se imenujejo fosfolipidi – sestavni del fosfolipidov so maščobne kisline. Celica v svojo celično steno vgrajuje maščobne kisline, ki jih ima trenutno na razpolago. Več omega 3 (in omega 6) maščobnih kislin vpliva na boljšo kvaliteto celičnih membran – to pomeni, da celice lažje izvajajo svoje aktivnosti, vršijo menjavo snovi, komunikacijo, se lažje prilagajajo okolici ter se lažje premikajo (pomembno npr. pri celicah imunskega sistema – fagocitozi). Brez omega 3 maščobnih kislin, bi se morale celice zadovoljiti z bolj togimi, manj fluidnimi nasičenimi maščobami, ki bi omejevale njihovo aktivnost in funkcionalnost.

Omega 3, predvsem DHK je tudi osnovna sestavina živčnih celic in je tako zelo koristna v času razvoja (brejosti), laktacije in rasti mladiča. Vpliva namreč na razvoj živčevja.

Zakaj so omega 3 koristne pri vnetjih sklepov, alergijah in drugih vnetjih v telesu?

Dolgoverižne omega 3 maščobne kisline ribjih olj (predvsem EPK) učinkovito delujejo na uravnavanje vnetnih in imunskih odzivov v telesu.  Tako lahko zavirajo vnetja na različnih področjih v telesu – med drugim tudi vnetja sklepov (osteoartritis) ter kožna vnetja (posledica alergij, glivičnih vnetij kože).

5 razlogov za dodajanje ribjega olja Pal Vital FishOil:

  1. Starost: starostne težave so ena pogostejših indikacij za dodajanje ribjega olja s preverjeno vsebnostjo EPA in DHK. Še posebej EPK maščobe so namreč koristno dopolnilo pri različnih vnetjih sklepov, težavah s kožo, slabemu delovanju ledvic in srca. Obe sta pomembni tudi za spodbujanje kognitivnih sposobnosti, ki pri starejših psih običajno začnejo pešati (spopadanje z ovirami, prepoznavanje, sposobnost koncentracije).
  2. Rast in razvoj: Dodajamo jih v času brejosti, laktacije in odraščanja, saj so omega 3 maščobne kisline so sestavni del celičnih sten. Predvsem DHK je pomembna za razvoj možganov oz. živčenja ter očesne mrežnice, vpliva pa tudi na kognitivne sposobnosti mladih psov.
  3. Sijoča dlaka in zdrava koža.
  4. Preverjena in obstojna vsebnost EPK in DHK: omega 3 maščobne kisline so izredno občutljive na temperaturo, zrak in svetlobo. Kapsule jih ščitijo pred stikom z zrakom, priročna embalaža pa preprečuje oz. minimalizira stik s svetlobo.
  5. Enostavno odmerjanje: Enostavno dodajte toliko kapsul, kolikor je potrebnih glede na telesno težo vaše živali. Nekateri psi in mački imajo radi, da jim kapsulo počite in polijete po obroku, drugim kapsula predstavlja priboljšek. Če je kuža bolj detektivske sorte, pa mu lahko kapsulo skrijete v nekaj, kar imajo resnično radi in bod hitro »pogoltnil« (npr. košček mesa).

Namig:

Če ima kuža zaradi različnih bolezenskih težav večje potrebe po omega 3 maščobnih kislinah, lahko njihov vnos povečate preko različnih virov in tako zagotovite pester izbor različnih zdravih maščob. S pomočjo kapsul PalVital Fishoil pa v obroku zagotavljate preverjeno ter obstojno količino EPK in DHK. Tako boste res celostno podprli organizem vaše živali. Pri omega 3 maščobnih kislinah velja pravilo, da gre za dopolnilno hrano, zato pretiravanje ne bo izboljšalo učinka. Bolje se je držati priporočenih  doz in odmerjanje povečati le v primeru ko strokovnjak oceni, da je to potrebno.

 

Reference:

Bras. Zootec., v.37, suplemento especial p.20-27, 2008Essential fatty acid metabolism in dogs and cats

J John E. Bauer, DVM, PhD, DACVN

Top 5 Therapeutic Uses of

Omega-3 Fatty Acids

Marjorie L. Chandler, DVM, MS, MANZCVSc, DACVN, DACVIM,

DECVIM-CA, MRCVS

cliniciansbrief.com February 2015