5 nasvetov za skrb za blazinice v vročih poletnih dneh

Nega tačk poleti

Vročina, žgoče sonce, sopara, ki kar puhti iz tal so poletne neprijetnosti, ki delajo preglavice nam in našim ljubljenčkom. Zadrževanje v senci ali hladnem prostoru, dostop do sveže pitne vode in izogibanje sprehodom v najbolj vročih delih dneva so ukrepi, ki pomagajo premostiti najbolj vroči del v letu. Nekaterim štirinožcem pa zelo ugaja tudi namakanje v vodi s čimer lahko popestrimo sprehode in dosežemo, da se kljub kratkim izletom lahko razgibajo.

Poleti moramo biti pozorni tudi na blazinice naših ljubljenčkov saj vroča podlaga lahko povzroči hude opekline.

5 nasvetov za skrb za blazinice v vročih poletnih dneh:

  1. Vašega ljubljenčka sprehajajmo kadar je hladno (zgodaj zjutraj, pozno zvečer).

Ta nasvet je morda zelo logičen, pa kljub temu ljudje včasih ne jemljejo dovolj resno. Kadar je sonce največje in popoldne ko se že spušča se asfalt in beton segrejeta. Že pri 25 C lahko temperatura sfalta preseže 50C. Pri tej temperaturi pa lahko že v 60 sekundah pride do poškodb kože.

  1. Med sprehodom se zadržujte na travnati podlagi ter v gozdu. Naravna podlaga se ne segreje tak kakor asfalt in beton.
  2. Preverite primernost podlage tako da 5 sekund držite dlan na podlagi. Tako boste hitro dobili občutek kako segreta je podlaga. Če je prevroče za vas, bo prevroče tudi za vašega štirinožca.
  3. Utrdite blazinice vašega štirinožca:

Pri hladnejših temperaturah bodo daljši sprehodi po najrazličnejši podlagi, kakršen je pesek, trava, gozdna pot, pa tudi asfalt in beton lahko utrdili blazinice. Utrjene blazinice bodo tudi v toplejših dneh tako manj dovzetne za opekline.

  1. Poskrbite za nego blazinic in kože na šapah. Tako boste preprečili poškodbe blazinic kakršne so razpoke, odrgnine in luščenje. Poškodovane blazinice so namreč še bolj dovzetne za opekline.

Ekipa PetVital je v sodelovanju s strokovnjaki in skrbniki štirinožcev razvila PetVital poletno mazilo za zaščito tačk, ki vlaži in ščiti tačke, pomaga pri celjenju ter ima hladilen učinek. Temelji na popolnoma naravnih sestavinah in je tako primerno tudi za zelo občutljive tačke.

Pripravila DVM Špela Suhač